Se indlæg
 Udskriv debat
Dansk bygningskonstruktøruddannelse klar til start i Vietnam
Admin
Vietnam giver nu grønt lys til, at University College Nordjylland (UCN) kan uddanne bygningskonstruktører i millionbyen Ho Chi Minh City

Det er lidt af en milepæl i dansk uddannelseseksport. Som den første danske uddannelsesinstitution har University College Nordjylland (UCN) fået godkendt en dansk akkrediteret uddannelse i Vietnam. Sidste år fik UCN også ja fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, og dermed er vejen banet for den danske bygningskonstruktøruddannelse, der bliver den første af sin slags i Vietnam.

- Det har været et langt og sejt træk at få godkendelsen på plads i Vietnam - også længere end forventet. Derfor er glæden desto større over, at vi nu har alle godkendelser på plads. Det er et stort skridt for os og for dansk uddannelseseksport. Nu kan vi formelt starte uddannelsen op, så de første vietnamesiske studerende kan begynde til september næste år, forklarer Jan Holler Foget, uddannelseschef for UCN’s teknologiuddannelser, herunder bygningskonstruktøruddannelsen.

40-50 vietnamesiske studerende
I Aalborg har UCN i mange år udbudt både en dansk og en international bygningskonstruktøruddannelse. Det bliver en tilsvarende international udgave, tilpasset de asiatiske forhold, der etableres i Vietnam.

- Vi regner med at kunne rekruttere 40-50 vietnamesiske studerende om året. Der er en enorm efterspørgsel efter og behov for uddannelse i Vietnam, ikke mindst inden for byggebranchen, der er i rivende udvikling i disse år. Så vi har store forventninger til, at uddannelsen og vores danske uddannelsesmodel bliver en succes og kan være et svar på nogle af de udfordringer, som Vietnam står overfor ift. nybyggeri og renovering af eksisterende byggeri, udvikling af infrastruktur, skoler, hospitaler osv., siger Jan Holler Foget.

UCN har i flere år haft et kontor i Ho Chi Minh City med tre fuldtidsmedarbejdere, heraf en dansker. Det har ifølge Jan Holler Foget været helt afgørende for at kunne få etableret uddannelsen, der udbydes i et samarbejde med det vietnamesiske universitet Ho Chi Minh City University of Architecture (HCMUARC). UCN og HCMUARC skal nu i fællesskab til at markedsføre uddannelsen.

Skal klare danske adgangskrav
Uddannelsen, der på engelsk hedder Architectural and Construction Management (ATCM), varer 3½ år. Inden de nye studerende kan starte på selve uddannelsen, skal de fleste først gennemføre et såkaldt foundation year for at kunne leve op til de danske adgangskrav.

Typisk har de unge vietnamesere en high school-uddannelse, og det er ikke nok til at komme direkte ind. Til gengæld får de kommende vietnamesiske bygningskonstruktører en unik international profil, som også vil være eftertragtet ud over Vietnams grænser.

Studerende med globalt udsyn
Et af formålene med etableringen af bygningskonstruktøruddannelsen i Vietnam er også at klæde de danske og internationale studerende, der til daglig læser i Aalborg, på til en mere og mere international byggebranche.

- De dage hvor danske bygningskonstruktører kun skulle samarbejde med andre fagfolk inden for landets grænser, er ovre. Den danske byggebranche er i stigende grad internationalt orienteret, og det skal vi som uddannelsesinstitution kunne imødekomme, når vi uddanner fremtidens bygningskonstruktører. Derfor skal vi give vores studerende globalt udsyn og internationale kompetencer, lyder det fra Jan Holler Foget.

Flere hold studerende har allerede været af sted, og i øjeblikket er endnu et hold danske studerende og undervisere i Ho Chi Minh City for at samarbejde og videndele med studerende og undervisere på Ho Chi Minh City University of Architecture (HCMUARC). Når bygningskonstruktøruddannelsen er etableret i Vietnam, er det desuden planen, at studerende fra Aalborg kan tage femte semester samt eventuelt et praktikforløb på sjette semester i Vietnam, altså sammenlagt et år.

Fakta om uddannelsen i Vietnam:
  • Architectural and Construction Management (ATCM), som uddannelsen hedder på engelsk, etableres i Vietnams største by Ho Chi Minh City
  • Uddannelsen udbydes i samarbejde med Ho Chi Minh City University of Architecture (HCMUARC) og bliver en fuldt integreret del af det vietnamesiske universitets udbud
  • Uddannelsen varer 3½ år og bliver den første af sin slags i Vietnam
  • Ansøgere skal leve op til de danske adgangskrav for at komme ind på uddannelsen, og for vietnamesiske ansøgere kræver det et særligt tilrettelagt etårigt forberedelsesforløb (Foundation year) oven på deres high- school uddannelse
  • Foundation year starter til næste sommer i 2017, og selve bygningskonstruktøruddannelsen kan tage imod det første hold – 50 studerende - i sommeren 2018

Læs nærmere på: Alt om teknik
Med venlig hilsen

Admin @ Vietnam Portalen
www.vietnam-portalen.dk
 
Spring til debat: